Sadako, la grua de la pau

Com va convertir-se una nena japonesa, Sadako Sasaki, en símbol de la pau i referent d’aquells que lluiten contra la proliferació nuclear? Aquesta nena només tenia dos anys quan els Estats Units van voler experimentar amb vides humanes tirant un parell de bombes a Hiroshima i Nagasaki amb els efectes devastadors que coneixem. I fins ara, valgui dir-ho, han estat els únics a fer-ho tot i que siguin donats a donar lliçons a dictadors d’arreu del món.

En el moment de l’explosió Sadako es trobava només a 1,5km del lloc on va caure la bomba d’Hiroshima. Després de l’esdeveniment, va viure amb normalitat part de la seva infància, era una nena forta i atlètica. Precisament, nou anys després de la catàstrofe, es va trobar malament mentre corria una carrera i va caure a terra. Se li va diagnosticar leucèmia.

Aleshores va ser quan la seva millor amiga li va explicar una llegenda segons la qual si feia 1000 grues de paper (origami) els deus li concedirien un desig (Sadako va pensar en el de tornar a córrer). Acte seguit li va donar a la seva amiga la seva primera grua feta amb paper daurat.

Segons diuen, Sadako va començar a recollir tots els papers que se li posaven davant com de receptes o pots de medicaments fins arribar a fer 644 grues. Mentre les feia demanava per la pau i la guarició de totes les víctimes del món. Per desgràcia, l’evolució de l’enfermetat se la va endur després de 14 mesos des del seu ingrés a l’hospital.

Una de les parts més entranyables de la història és que els seus companys d’escola van completar la col·lecció de grues fins arribar a les 1.000. Finalment, la ciutat va decidir retre-li homenatge edificant una estatua. Al monument es representa la nena sostenent una grua gegant dedicada a tots els nens que van morir a causa de les bombes. A seva base es pot llegir: ‘Aquest és el nostre crit, aquesta és la nostra pregària: pau al món’.

Curiositat: vídeo on un robot japonès fa una grua amb les seves ‘mans’
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s